top of page
Writer's pictureBIRBIRLAR

Kavala’yı Gezmenize İlham Verecek 16 Tane Fotoğraf

Updated: Jul 2

Yunanistan seyahatimizde Dedeağaç’tan Komotini’ye, Komotini’den de Kavala’ya rotamızı çevirdik.



Kavala - Dedeağaç arası yaklaşık 150 km (yaklaşık 1.5 saat). Otobandan Dedeağaç’tan ayrılarak direkt Kavala’ya gidilebiliniyor. Dedeğaç ile ilgili gezi yazımızı da şuradaki linkten ulaşabilirsiniz.


İkinci defa gittiğimizde de bir haftasonumuzu Kavala'da geçirdik. Bu gezimizde minik gezginimiz Adişko'da bize eşlik etti =)




Yunanistan içinde gezdiğimiz şehirlerin arasında unutulmayanlar biri oldu Kavala bizim için. Hem tarihi hem de sokaklarının şirinliği kendini bize bağladı. Sizin de daha önce tarih kitaplarında okuduğunuz gibi Kavala 1387 - 1912 yılları arasında Osmanlı Devleti’nin bir parçası idi.



Kavala’yı gezmenize ilham verecek fotoğraflara bakmaya hazır mısınız?


Şehre girer girmez karşımıza kartpostları andıran şehir görüntüsü çıkıyor. Bu görüntünün hemen yanında ise şehrin gezilmesi gerekenler arasında yer alan bir yer : Kavala Su Kemeri. Kentin simgelerinden biri olan su kemerinin bu son hali, Kanuni Sultan Süleyman’nın tahtta olduğu dönemde yapılmıştır.

Şehre giriş yaptıktan sonra şehrin en güzel gezi noktalarından bir diğerine rotamızı çeviyoruz: Panagia (Old Town). Osmanlı döneminde kalma evlerin ve daracık sokakların arasında gezmek bizi bambaşka bir tarihte hissettiriyor.

Eski şehir bölgesi, şehir merkezinden baya dik yokuşlarla yukarı çıkılan bir yer. Kendinize çok güvenmiyorsanız, araç ile çıkmanızı tavsiye ederiz=)






Daracık sokaklardan yukarı çıktığımızda Kavala Kalesi bizi karşılıyor. Kaleye giriş için 2.5 Euro ödemeniz gerekiyor. Kale’nin tepesinde ise harika bir manzara ile karşılaşıyorsunuz.


Kalenin bölümlerini gezip kendinizi yine zaman tünelinde hissediyor olacaksınız.


Kavala kelimesinin bize çağrıştırdığı bir diğer şey ise yine tarih kitaplarından : Kavalalı Mehmet Ali Paşa. Eski şehir bölgesinde Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın Müze Evi ve Heykeli yer almaktadır.


Kavalalı Mehmet Ali Paşa Osmanlı döneminde Mısır Valisi idi. Döneminde güçlenen Kavalalı Osmanlı'ya karşı ayaklandı. Osmanlı'ya karşı aldığı savaş üstünlükleri ile bir dönem Mısır Kavalalı soyuna aitti.

Eski şehir bölgesinde gezilmesi gereken yerler arasındakiler eskiden bir cami olan Aziz Nikolai Kilisesi; günümüzün oteli geçmişte Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından yapılan mektep, medrese ve aşevi olan Imaret; yan tarafında 8 adet medresesi olan 1530 yılında inşa edilen Halil Bey Cami...


Bir dönemim tarım gelirlerinin büyük bir kısmına sahip olan tütün, günümüzde popülerliğini yitirmiş ama şehre bir müze bırakmış: Tütün Müzesi.


Kavala’ya gelip de Kavala Kurabiyesi yemeden olmaz tabi ki…




YouTube'daki Kavala videomuz ise hemen burada:)


Tüm bu bahsettiğimiz yerleri görmek için yarım gününüzden fazlasını ayırmanız yeterli olacaktır.


Şimdiden keyif dolu bir gezi diliyoruz =)



1,090 views0 comments

Коментарі


  • Instagram
bottom of page